Invitație la Civil Society Forum

A fost lansat procesul de aplicare la Forul Societatii Civile in cadrul Parteneriatului Estic care se va desfasura in noiembrie 2011 la Poznan Polonia. Atasat este anuntul si formularul de mai mult...

Parteneriatul Estic

Parteneriatul Estic (PE) se bazează pe realizarea Politicii Europene de Vecinătate mai mult...

Cum funcționează CFS?

CSF este un forum activ, cu peste 200 de participanţi facilitat de un comitet director de 17 persoane. mai mult...

Grupurile de lucru

Patru grupuri de lucru au fost înfiinţate şi funcţionează pentru a discuta problemele legate de platformele tematice şi îmbogăţi ordinea de zi. mai mult...

http://eap-csf.md/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/405199heid_moldova.jpg http://eap-csf.md/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/238455eu_fl.jpg http://eap-csf.md/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/501584function.jpg http://eap-csf.md/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/798527conect.jpg
/index.php?option=com_content&view=article&id=54&catid=54 /index.php?option=com_content&view=article&id=46&catid=46&Itemid=27 /index.php?option=com_content&view=article&id=48&catid=48 /index.php?option=com_content&view=article&id=52&catid=52&Itemid=37

Procesul Verbal al Sedinței Platformei Naționale din Moldova a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic din 18.03.16

Locația: Institutul Muncii

 

Participanți: Lista se anexeaza

 

Invitați:

 

Wicher Slagter, Șef Secția Politică și Economică al Delegației UE în  Republica Moldova

E.S. Robert Kirnag, Slovak Ambassador to Moldova

Daniela Morari, Vice Ministru al Afacerilor Externe și Intregrării Europene al Republicii Moldova

 

Agenda Ședinței:

  1. Susținearea și Cooperarea dintre Societatea Civilă, partenerii de dezvoltare și Administrația publică.
  2. Prezentarea agendei de proirități a Grupurilor de Lucru al PN
  3. Sesiunea de Intrebari și Raspunsuri.
  4. Aprobarea Regulamentului Platformei Naționale

 

 

  1. Susținearea și Cooperarea dintre Societatea Civilă, partenerii de dezvoltare și Administrația publică.

În cadrul ședinței au fost prezent reprezentantul Delegației UE în Republica Moldova, în persoana dl. Wicher Slagter, Ambasadei Slovaciei, în persoana excelenței sale dl. Rober Kirnag și reprezentantul MAEIE, în persoana Danielei Morari. Prezența oficialilor la eveniment a venit să ofere o imagine clară reprezentanților platformei despre viziunile partenerilor externi asupra rolului societății civile în promoarea reformleor, dar și să ofere o imagine clară a oficialilor despre viziunile societății civile asupra situației în țară și asupra problemelor stringente abordate de ONG-uri.

Șeful Secției Politice și Economice al Delegației UE în  Republica Moldova a ținut să menționeze în discursul să granturile și suportul oferit societății civile din Republica Moldova, dar și programele de suport pentru Guvern, subliniind asistența financiară care este la moment înghețată pe motivul nerealizării reformelor.

La fel, dl Slagter a menționat despre importanța realizării prevederilor pentru încheierea acordului cu FMI aceasta fiind radacina tuturor reformelor urgente ce trebuiesc întreprinse. Dl. Slagter a facut referința pozitivă asupra dezvoltării Platformei de Asociere MD-UE a Societății Civile și a ps accentual pe societatea civilă ca actor important în procesul de monitorizarea și consultare. O atenție specială a fost acordată dezvoltării Pactului Social și dialogului cu structurile patronale și sindicale.  Alte remarci importante au vizat reforma în sectorul justiției, exptertiza oferită de UE instituțiilor din Moldova, Soluționarea conflictuli Transnistrian și alte inițiative și subiecte de interes major pentru delegația UE. Pe parcursul întregului discurs dl. Slagter a menționat că în toate activitățile prioritatea cheie trebuie să rămînă realizarea Acordului de Asociere.

În termeni de fortificarea Societății Civile oficialul a făcut referință la importanța promovării legii 2% și dezvoltarea cooperării cu ONG-urile din Transnistria.

Excelența Sa, Ambasadorul Slovaciei dl Kirnag, la rîndul său a făcut referință la importanța societății civile ca structura care poate sesiza abaterile realizate de guvernare și a trasat o paralelă cu societate civilă din Slovacia și dezvoltarea capacităților acesteia. Dl-ui a menționat că prin unitate și consecvență societatea civilă trebuie să devină un actor estențial în procesul de luarea deciziilor și să participle, dar și să fie responsabilă pentru implementarea reformelor.

Domnul Ambasador a vorbit despre proiectele ce le susține Slovacia în Republica Moldova pe diverse domenii, inclusiv participarea societății civile și susținerea platformei “Pentru Europa”

Un al punct abordat de Excelența Sa, a fost importanța diseminării informațiilor și rolul societății civile de promotor al mesajelor pro-europene. După părerea domnului Ambasador, organizațiile non-guvernamentale trebuie să fie implicate la maxim în diseminarea mesajului pro-european și consolidarea societății în procesul de modernizarea a țării.

Domnul Kirnag a ținut să atenționeze asupra faptului Republica Moldva va fi o țară priortară pentru Republica Slovacia în perioada deținerii președenției UE. astfel asigurînd de suport din partea poporului Slovak în procesul de Asociere la UE a Republicii Moldova, dezvoltarea unui dialog durabil și capacitarea societății civile și oferirea suportului pentru proiecte de reabilitarea și modernizarea infrastructuriii.

Viceministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, dna.  Daniela Morari a venit în cadrul conferinței cu informație despre procesul de realizare a Planului Național de Acțiuni pentru Implementarea Acordului de Asociere, accentuînd în detalii informațiile despre progresul înregistrat în implementarea Planului de Acțiuni, restanțele și alte aspecte tehnice. La fel a adus în discuție eforturile MAEIE în promovarea UE, specific dezvoltarea unității responsabilă pe comunicare despre Uniunea Europeană.

La fel, dna. Viceministru s-a referit la rezultatele ședințeI consiliului de Asociere Moldova – UE și suoprtul MAEIE pentru constituirea plaformei societății civile de Asociere MD-UE.

 

 

  1. Prezentarea agendei de proirități a Grupurilor de Lucru al PN
  2. Sesiunea de Intrebari și Raspunsuri.

În contextul timpului limitat de care dispunea inivtații conferinței punctele doi și trei a agendei au fost comasate astfel cu subiecte de discuții către invitați au venit:

Ion Guzun, care a mentionat despre legea procuraturii și a adus în vizor restanțele planului național de implementarea Acordului de Asociere. Pe dimensiunea reformei justiției și refrmei procuraturii în particular. Un al subiect menționat de dl. Guzun a fost implementarea legii de 2 % și deficinețele care sunt în acest proces.

Lilia Carasciuc, a sesizat reprezentantul autorităților centrale despre deschiderea acestora și impedimentele care sunt în comunicare dintre societatea civilă și instituțiile statului.

Ina Coșeru, din partea grupului de lucru pe mediu a adus în discuție problematica poluării rîului Nistru și importanța susținerii cooperării bilaterale ditre Moldova și Ucrana în vederea rabilitării situației.

Reprezentanții Structurilro Patronale și Sindicale au adus în vizorul invitaților mai multe subiecte ce țin de dialogul social dintre asociațiile de muncitori și asociațiile patronale și stat. La fel sau referit la susținerea reformelor în domeniu protecției sociale și a codului muncii.

Viorle Chivriga și Eugen Roscova au venit cu sesizări ce țin de mediul de afaceri și promovarea reformelor ce vizează DCFTA, climatul investițional și alte aspecte economico-financiare.

Important este de menționat că toate intervențiile membrilor societății civile au fost ulterior acoperite de răspunsuri și comentarii din partea invitaților.

 

  1. Aprobarea Regulamentului Platformei Naționale

Regulamentul platformei naționale a fost aprobat în unanimitate de lucru a PN.

 


Presedintele Sedintei: Ion Manole

Secretarul Sedintei: Balutel Adrian Balutel

English French German Italian Romanian Russian Ukrainian

Vizitatori Online

Avem 48 vizitatori online

Sondaj

Parteneriatul Estic va conditiona dezvoltarea R.Moldova?
 

Utilizatori inregistrati

free counters

Find us on Facebook
Follow Us